Szorongásakadémia - Hogyan válj profi szorongóvá?

Őrülten szeretnéd kipróbálni a szorongást, de nem tudod, hogyan vágj bele? Már elindultál az úton, de szeretnéd tökélyre fejleszteni a képességeidet? Az alábbi tízes lista tartalmazza a legfontosabb támpontokat, és hathatós segítséget nyújt neked abban, hogy a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban elérd a célodat. Ha jól csinálod, akár 1-2 éven belül eljuthatsz a mélypontig.

Fontos, hogy a következő receptet minél alaposabban tedd a magadévá, és az egyes lépéseket naponta - akár több órán át - gyakorold.

Sok siker(telensége)t kívánok!

A SZORONGÁS TÍZPARANCSOLATA

 

  1. Hidd el, hogy kevésbé vagy fontos, mint mások. Egyszerűen nem érsz annyit.
  2. Engedd, hogy a többi ember véleménye és visszajelzése formáljon, és szorítsd teljesen háttérbe azt, aki vagy. Ne húzd meg a határaidat, ne fejezd ki az érzéseidet és a véleményedet. Hidd azt, hogy "úgyis mindegy, mit gondolok, a másik jobban tudja." Minden döntésedet mások igényeihez igazítsd. Engedd, hogy bárki, bármikor áttaposson rajtad.
  3. Fogadd el, hogy hibázni nem lehet. Csak a tökéletes az elfogadható. Ha pedig nem tudsz valamit tökéletesen megcsinálni, jobb, ha bele se fogsz.
  4. Ha valamit elrontottál, rágódj rajta sokáig. Lehetőleg minden nap, akár többször is vedd elő a kínos helyzetet, éld át újra részletekbe menően, és marcangold magad azon, mekkora barom vagy. Minden egyes alkalmat, amikor szerinted elégtelenül oldottál meg valamit, add hozzá a listádhoz, és készíts lajstromot a hibáidról, gyengeségeidről, érdemtelenségedről. Vond le a következtetést, hogy egy szerencsétlen lúzer vagy, aki még a minimumot sem képes teljesíteni.
  5. Aggódj sokat a jövő miatt. Képzeld el, hogy elhagy a párod, kirúgnak a munkahelyedről, elveszíted a lakásod és az összes pénzed. Hajléktalanként fogod végezni egy híd alatt, magányosan halsz meg borzalmas körülmények között. Vizionálj magadnak halálos betegségeket és szörnyű tragédiákat. Bárhova mész, képzeld el a legrosszabb forgatókönyvet, és próbálj meg rá felkészülni. Így legalább nem érhet meglepetés, nem? (De.)
  6. Rendszeresen hasonlítsd magad össze másokkal. Kövesd barátaidat, ismerőseidet és tetszés szerinti celebeket a közösségi médiában, olvasd el a posztjaikat, elemezd a képeiket, és állapítsd meg, hogy te hozzájuk képest szarul nézel ki, ostoba vagy, és semmit nem értél el az életben.
  7. Ha dicséretet kapsz, engedd el a füled mellett, ne hagyd, hogy egy kicsit is megérintsen. Ha azonban valaki kritikát fogalmaz meg veled szemben, vagy becsmérel, törj össze, és erősítsd meg magadban, hogy semmirekellő és tehetségtelen vagy.
  8. Kezdd el elkerülni a nehézséget okozó helyzeteket. Vállalj egyre kevesebb felelősséget, vond ki magad a társasági életből, zárkózz be. Tedd az életed részévé a magányt, az ingerszegény nihilt, a sikertelenséget, és magyarázd meg magadnak, hogy sokkal jobb így mindenkinek. A szorongás mellé fejlessz ki magadban egy jó kis depressziót.
  9. Alakíts ki valami káros szenvedélyt, amivel látszólag enyhítesz a szorongásodon - pl. dohányzás, alkohol-, gyógyszer-, és/vagy kábítószerfüggőség, online játék-, szerencsejáték-, pornó- és/vagy okostelefonfüggőség, és önbizalmad, önbecsülésed hiányát még tetézd egy nagy adag bűntudattal is.
  10. Ne keress megoldást, ne kérj segítséget, ne menj terápiába. Fogadd el, hogy te ilyen vagy, és kész. Így születtél, ezt hordozod a génjeidben, és teljesen esélytelen, hogy valaha is másképp élj. Törődj bele, hogy így fogsz meghalni. 

Félretéve a szarkazmust, a legtöbb szorongó megszállottan követi a fenti tanácsok némelyikét, vagy akár mindet. Nem azért, mert ez olyan jól esik neki, hanem mert ezt programozta az elméjébe, ez vált az alap működési mechanizmusává, és nem tud tőle szabadulni. Hogy miért, hogyan alakul ki egy ilyen káros program, és miért olyan nehéz átírni, arról majd később.

Egyelőre ízlelgessük ezeket a mondatokat... Már az olvasásuktól is kellemetlen, szorító érzés alakul ki a gyomortájékon, meggörbül a gerinc, leolvad a mosoly az arcról. Elképesztő erejük van, és minél többször ismételgetjük őket, annál hatalmasabbá válnak. Az önbizalomhiány, a félelem, a szégyen, a bűntudat érzését közvetítik, melyek alapjában meghatározzák egy szorongó ember lelki klímáját. Most még csak legyünk együtt vele. Érezzük át. Fogadjuk el, hogy ez van, innen indulunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://szorongasnelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr3216665220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.08.24. 09:45:33

Olvass minél több életvezetési tanácsadó blogot és élj úgy ahogy azt mások helyesnek vélik!

Luna A Sárkány 2021.08.25. 10:24:30

@midnight coder: Jó tipp! Lényeg, hogy még véletlenül se a saját szükségleteid szerint cselekedj. ;)

Luna A Sárkány 2021.08.25. 10:26:15

@teglascs: Nem téged ismerlek, hanem a szorongást. ;)

Szorongás nélkül

A harmincas éveim elejére sikerült világbajnoki szintre fejlesztenem a szorongásomat, aztán rájöttem, hogy fordítva ülök a lovon. Azóta próbálok újra nyeregbe kerülni - és ezúttal a jó irányba nézni. :)

Friss topikok

süti beállítások módosítása